Nieuwsoverzicht

Wintertijd: november files vermijden met het OV

Pak het OV en vermijd lange files in november door wintertijd (eerder donker, meer drukte en ongelukken)

Laatste update: zondag 29 oktober 2023 08:40

Kies voor het openbaar vervoer en mijd de lange wintertijd-files. De wintertijd is weer ingegaan en dat betekent zeker voor de eerste twee weken van november extra lange files op de wegen. Als het ook nog gaat regenen dan worden de filerecords verbroken, met name in de avondspitsen op dinsdag en donderdag. Geen zin in die files en een keertje met het openbaar vervoer? In de 9292 app kun je reis plannen en direct een e-ticket kopen voor je hele reis met trein, bus, tram en metro.

Waarom is het eigenlijk ieder jaar in november zo druk op weg in de avondspits?

Met de wintertijd is de klok een uur terug gegaan en dat betekent dat het vroeger donker is. De zon gaat begin november al om 1715 uur onder en dat betekent dat de avondspits steeds meer in het donker gaat plaatsvinden. Eind november is de zon al om 1630 uur onder.

Mensen houden van nature (gelukkig) meer afstand op de wegen als het donker is. Dus je hebt dan minder auto’s nodig om een file te veroorzaken. In november is het ook nog eens een stuk drukker op de weg omdat de meeste mensen na de herfstvakantie tot de kerstvakantie nauwelijks vrije dagen opnemen.

Wat ook vaak een grote oorzaak is voor de extra drukte op de weg in november: het weer. De afgelopen dagen is het erg mooi weer geweest maar regen zit al in de verwachting. Helaas gebeuren er bij regen in het donker ook nog eens meer ongelukken. Denk niet alleen aan kop-staartbotsingen op de snelweg: ook voetgangers en fietsers lopen extra risico.

Rijkswaterstaat maakte in 2019 deze onderstaande analyse. De analyse is van voor de corona pandemie en de feiten wijzen er op dat we momenteel weer terug zijn op dit drukte niveau op de weg. Sterker nog, de filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen is sinds het einde van de coronaperiode met 19 procent gestegen. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar meest recente filecijfers (oktober 2023). En dan begint nu met het ingaan van de wintertijd het file seizoen.

Files wintertijd 2019 RWS

Donker, extra drukte, regen en meer ongelukken = lange files

Donker, drukte, regen en ongelukken samen is een recept voor lange files. Niet alleen op de snelwegen, ook de provinciale en lokale wegen slippen vol met sluipverkeer. Meestal duurt het 1 tot 2 weken voordat iedereen weer gewend is aan de donkere periode. Volgens Rijkswaterstaat en de ANWB is het al jaren erg druk in november. Tijdens de corona pandemie was het even iets rustiger op de weg maar inmiddels is het weer drukker dan voor corona. 


Vermijd de november drukte op de weg en pak een keer het openbaar vervoer. In de 9292 app kun je van adres naar adres plannen en krijg je een reisadvies van deur tot deur. In de 9292 planner zitten alle actuele dienstregelingen van alle OV bedrijven in Nederland.

Vaste klanten van 9292 weten het al dat we bij 9292 een mooi pakket hebben de drukte te vermijden: download de 9292 app en ga een keer met het openbaar vervoer naar je bestemming. In de 9292 app vind je alle actuele dienstregelingen van alle openbaar vervoer bedrijven in Nederland bij elkaar. En als je geen OV-chipkaart hebt kun je een vervoersbewijs voor je hele reis (trein, bus, tram en metro) kopen in de 9292 app.

Koop je online kaartje voor trein, bus, tram, metro of veer in de 9292 app

  • Plan je reis in de 9292 app (download link)
  • Koop je e-ticket via de button onderaan het reisadvies
  • Kies het aantal personen en je e-tickets
  • Betaal met ideal of creditcard
  • De e-tickets staan direct in je 9292 app, fijne reis!
  • De factuur krijg je per e-mail

Hoe je een kaartje koopt in de app leggen we je graag uit in onze video.
Hoe koop je een ticket in de app? YouTube