Extra

Huisdieren en OV

Hond op schoot, kat in de mand?

Hoe zit dat nu precies? Je huisdier meenemen in het OV, kost dat iets en mag het altijd? Over het algemeen gelden bij alle OV-bedrijven dezelfde regels. We hebben de informatie hierover voor je op een rij gezet.

Huisdieren in de trein

Kleine huisdieren mogen gratis mee in een tas, mand of op schoot. Er zijn geen specificaties over de grootte van het huisdier en de afmetingen van de tas, mand of kooi. Zij mogen geen zitplaats innemen.

Let op! Reis je met alternatief vervoer dat ingezet worden tijdens werkzaamheden? Dan is het meenemen van een hond in touringcarbussen in principe niet toestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor geleidehonden.

Dagkaart hond

Reis je met een grotere hond dan is de Dagkaart hond verplicht. Deze is te koop voor € 3,30 als mobiel ticket bij NS, in de NS-kaartautomaat en de overige verkooppunten.

Assistentiehonden reizen gratis

Een als dusdanig herkenbare assistentiehond (al dan niet in opleiding) reist ook gratis mee, mits voorzien van een tuigje, dekje of beugel met logo van een hulphondorganisatie. In dit geval heb je geen Dagkaart hond nodig.

Huisdieren over de grens

Reis je met je huisdieren met de Internationale trein dan gelden er mogelijk andere regels. Dit is per traject verschillend. Kijk hiervoor via onderstaande link op de site van NS International.

Hond wacht op de trein

Huisdieren in het Stad- en streekvervoer

Huisdieren mogen gratis meereizen in de bus, tram of metro. Houd rekening met de onderstaande regels:

  • Lijn je hond kort aan;
  • Honden mogen niet op de stoel;
  • Vervoer andere huisdieren als handbagage in een bijvoorbeeld een reismandje.

Geleidehond of assistentiehonden reizen gratis

Blindengeleidehonden (al dan niet in opleiding) die visueel gehandicapte reizigers vergezellen reizen altijd gratis. Assistentiehonden (al dan niet in opleiding) die als zodanig herkent worden reizen ook gratis. Uiteraard moet de persoon zelf een geldig vervoerbewijs hebben.

Honden aan boord

Waterbus/Aqualiner

Honden die meevaren op de Waterbus of Aqualiner mogen gratis mee. Mits ze kort zijn aangelijnd.

Rederij Doeksen (naar Terschelling en Vlieland v.v.)

Zowel op de veer- als op de snelboot is je hond van harte welkom en mag hij gratis mee.

Teso (naar Texel v.v.)

Je huisdier mag gratis mee aan boord bij Teso. Tijdens de overtocht dien je je huisdier aangelijnd te houden. Het is toegestaan om het huisdier tijdens de overtocht (onbeheerd) in de auto te laten, mits het huisdier niet uit de auto kan springen of overlast veroorzaakt voor andere passagiers.

Wagenborg (naar Ameland en Schiermonnikoog v.v.)

Je hond mag natuurlijk ook mee aan boord van de veerboten. Voor de hond moet je ook een ticket kopen. Zorg ervoor dat je jouwe hond op de terreinen en aan boord aanlijnt en je hond geen zitplaats inneemt of de looppaden blokkeert?

Let op! Online kun je een ticket voor je hond alleen in combinatie met een ticket voor een volwassene bestellen.