Prijzen & abonnementen

Reizen met de OV-chipkaart

Hoe gebruik ik mijn OV-chipkaart?

Laad je OV-chipkaart op voor je gaat reizen. Bij reizen met de OV-chipkaart is in- en uitchecken nodig, ook bij overstappen. Soms staat de kaartlezer in de bus of tram, en soms staat de kaartlezer op het perron.

Opladen

Voordat je op reis gaat moet je zorgen dat je OV-Chipkaart geladen is.
Je kunt een OV-chipkaart laden met een bedrag (reizen op saldo) of een reisproduct. Een reisproduct is bijvoorbeeld een abonnement dat alleen op een bepaald traject of in een bepaald gebied geldig is. Het opladen van de OV-chipkaart kan bij een verkooppunt van de OV-bedrijven of bij een automaat.

Met een persoonlijke OV-chipkaart is het mogelijk voor automatisch opladen te kiezen. Dan wordt bij het bereiken van een bepaald saldo automatisch een aanvullend bedrag van je bankrekening naar je OV-chipkaart overgemaakt.

In- en uitchecken

Bij reizen met de OV-chipkaart is in- en uitchecken nodig. Inchecken kan door je OV-chipkaart met een positief saldo tegen het scherm van een poortje of losse kaartlezer te houden. Het poortje gaat open of de kaartlezer geeft een bevestigingssignaal. Aan het eind van je reis check je op dezelfde manier uit.

Poortjes bij metrostations en treinen

Op stations staan veel poortjes zodat reizigers snel kunnen inchecken en uitchecken. De poortjes zijn in principe voor het gebruik in één richting. Dit wordt duidelijk aangegeven.
Alle poortjes zijn voorzien van sensoren. Een poortje sluit als de sensor geen beweging meer waarneemt. Bij calamiteiten gaan alle poortjes automatisch open zodat alle reizigers het station snel kunnen verlaten.

Overstappen

Als je overstapt moet je meestal uitchecken en weer inchecken. Alleen als je overstapt van een trein naar een trein van hetzelfde OV-bedrijf hoeft dat niet. Hieronder een aantal voorbeelden.

Wel uit- en inchecken bij het overstappen

  • Je zit in de bus en stapt over naar een andere bus
  • Je zit in de bus en stapt over naar een trein
  • Je zit in een trein van de een OV-bedrijf en je stapt over naar een trein van een ander OV-bedrijf. Bijvoorbeeld van NS naar Arriva, Connexxion of Syntus.

Niet uit- en inchecken bij het overstappen

  • Je zit in een trein van een OV-bedrijf en gaat naar een trein van hetzelfde OV-bedrijf. Bijvoorbeeld van Arriva naar Arriva, NS naar NS enz.

Let op!

Bij de trein en in een aantal gevallen bij de tram staan de chipkaartlezers op het perron. Let goed op, dat je uitcheckt bij het OV-bedrijf waar je mee reist en incheckt bij het OV-bedrijf waar je mee verder reist.


Veelgestelde vragen