Nieuws

OV en het coronavirus

Reis je met het OV? Zet dan je mondkapje op!

Laatste update: dinsdag 27 oktober 2020 10:00

Vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur zijn er strengere maatregelen aangekondigd. Voor het reizen in Nederland geldt, reis zo min mogelijk en beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Het dragen van mondkapjes in het OV is verplicht. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om mondkapjes aan te schaffen. Als er bijzonderheden zijn in het OV als gevolg van de maatregelen, zullen we die hieronder vermelden.

Wanneer je gebruik maakt van het OV, reis zoveel mogelijk verspreid over de dag, vermijd drukte én reis met een mondkapje.

Kijk voor de algemene regels op www.rijksoverheid.nl.

Bijzonderheden per vervoerder

Arriva

Arriva Noord Brabant

Arriva past regelmatig hun dienstregeling aan op de vraag van de reiziger. De actuele dienstregeling is te raadplegen via de reisplanners. Plan je reis daarom altijd vóór vertrek en houd berichten in de pers, in de bussen en op de website van Arriva in de gaten.

De volgende buslijnen rijden voorlopig helemaal niet:

 • De Nightliners in Breda, Tilburg en Den Bosch rijden niet
 • De Buurtbussen rijden niet
 • Lijn 600 Kaatsheuvel – Den Bosch
 • Lijn 602 Waalwijk – Tilburg Stappegoor
 • Lijn 606 Uden – Den Bosch
 • Lijn 611 Oud Gastel – Breda
 • Lijn 612 Rucphen – Breda
 • Lijn 616 Etten-Leur – Breda
 • Lijn 619 Klundert – Breda
 • Lijn 622 Lage Zwaluwe – Breda
 • Lijn 623 Made – Breda
 • Lijn 627 Dongen – Breda
 • Lijn 629 Oosterhout – Tilburg
 • Lijn 636 Waalwijk – Tilburg
 • Lijn 638 Grave – Cuijk
 • Lijn 692 Landhorst – Boxmeer
Wijzigingen dienstregeling West-Brabant vanaf 26-10-2020

Vanaf maandag 26 oktober, de maandag na de herfstvakantie, worden er kleine wijzigingen doorgevoerd in de dienstregeling van Arriva om beter aan te sluiten op de vraag van hun reizigers en te zorgen voor een goede spreiding van scholieren. Bekijk voor de details van deze wijzigingen de informatie op de site van Arriva via onderstaande link. 

HTM

HTM wil haar reizigers een betrouwbare dienstregeling blijven bieden. Net zoals heel Nederland ondervindt ook HTM in toenemende mate de effecten van de voortdurende coronapandemie. Daarom past het bedrijf de dienstregeling voor RandstadRail en bus aan. Voor alle overige tramlijnen gelden geen aanpassingen. De door het Kabinet aangekondigde maatregelen hebben verder geen extra gevolgen voor de dienstregeling.

Belangrijkste wijzigingen bus per 19 oktober

Voor alle buslijnen geldt dat de extra ritten tijdens de spitstijden komen ter vervallen en spitsbus 29 niet rijdt. De frequentie van de meeste buslijnen wordt overdag verlaagd. Op buslijn 28 worden aardgasbussen ingezet in plaats van de elektrische bus.

Belangrijkste wijzigingen RandstadRail per 22 oktober

Tram 3 en 4 blijven ieder zes keer per uur rijden. Tram 34, die rijdt tussen De Savornin Lohmanlaan en Lansingerland Zoetermeer, komt te vervallen. Op het traject van tram 19 gaat HTM R-Net trams inzetten in plaats van de RandstadRailtrams. Daarmee beschikt HTM over voldoende trambestuurders die RandstadRail kunnen rijden.

RET

De RET schrapt per 26 oktober de spitsritten in de metrodienstregeling. Gezien de verwachte daling van de reizigersaantallen na de persconferentie van dinsdag 13 oktober, verwacht de RET dat reizigers hiervan slechts beperkt hinder ondervinden.

Impact voor reizigers

Voor reizigers betekent de afschaling het volgende:

 • De spitsritten op lijn A in de ochtend en de middag tussen Schiedam Centrum en Vlaardingen West komen te vervallen. Daardoor rijdt de RET in de spits op dit stuk elke 10 in plaats van elke 5 minuten.
 • De spitsritten in de ochtend en de middag op lijn D tussen Rotterdam Centraal en De Akkers (Spijkenisse) komen te vervallen. Lijn D rijdt daardoor op dit stuk elke 10 in plaats van elke 5 minuten in de spits.
 • De drie spitsritten in de ochtend- en drie in de middagspits op lijn E rijden niet.

Dit betekent dat er op alle lijnen gedurende de hele dag elke tien minuten een metro rijdt, behalve op het stuk Steendijkpolder – Hoek van Holland, waar ze zoals gebruikelijk elke 20 minuten rijden. In de praktijk rijden er op de drukste stukken meerdere lijnen, waardoor de frequenties daar hoger liggen:

 • Tussen Capelsebrug en Schiedam Centrum rijden lijn A, B en C, en dus 18 metro’s per uur (bijna elke drie minuten)
 • Tussen Capelsebrug en Graskruid rijden lijn A en B, en dus 12 metro’s per uur (elke vijf minuten)
 • Tussen Slinge en Rotterdam Centraal rijden lijn D en E, en dus 12 metro’s per uur (elke vijf minuten)

Dragen mondkapje

Het dragen van een niet medisch mondkapje is verplicht tijdens het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 13 en ouder. Het dragen van een mondkapje gemaakt van een sok of sjaal is niet voldoende. Reis je dezelfde dag terug, zorg dan dat je voor de terugreis een extra (nieuw of gewassen) mondkapje bij je hebt.

Op een (bus)station zelf is het dragen van een mondkapje niet verplicht maar moet je wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Op drukke perrons en haltes wordt verzocht om je mondkapje al wel te dragen. Voor een snelle in- en uitstap is het raadzaam om tijdig het mondkapje op te zetten wanneer je gaat reizen met het OV.

Eten en drinken is onderweg in een aantal gevallen beperkt toegestaan maar probeer dit te beperken om het mondkapje zo min mogelijk af en op te zetten. Volg tijdens de reis de instructies op die zichtbaar zijn in de voertuigen en worden aangegeven door het personeel. 

Zit- en staanplaatsen

In de bus, trein, tram, metro, veerpont en waterbus zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar voor de reizigers (let op: in de bussen zijn dat voorlopig de zitplaatsen ‘achter het kettinkje’ bij de buschauffeur). Ook kunnen de aangewezen staanplaatsen per 1 juli worden gebruikt volgens de geldende norm. Maak zoveel mogelijk gebruik van de zitplaatsen en geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.

Fiets in de trein

Ook de fiets mag weer mee vanaf 1 juli. Hiervoor gelden de richtlijnen van de vervoerders, deze kunnen (net als vóór corona) regionaal verschillen. Check dus vooraf bij de vervoerder(s) hoe het geregeld is. Ditzelfde geldt voor de verkoop van actuele reis- en kortingsproducten.

Oproep

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle. Daarom geldt nog steeds:

Met de bus? Achter instappen!

Reis je met de bus? Dan vragen we je nog steeds om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten verminderd tussen reizigers en buschauffeurs. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart of reis met een e-ticket.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Over de grens

Duitsland

In Duitsland geldt de zgn. Mund-Nasen-Schutz verplichting. Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar die gebruik maakt van het OV (in bussen/treinen en op haltes/perrons/stations) een mondkapje moet dragen.

België

In België geldt de verplichting om neus- en mondbescherming te dragen voor personen ouder dan 12 jaar. Dit geldt ook in het OV.

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees het laatste nieuws op de website van OV-NL.

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)