Nieuws

OV en het coronavirus

Reis alleen indien strikt noodzakelijk!

Laatste update: vrijdag 27 maart 2020 09:00

Inmiddels is in het gehele land de dienstregeling ingrijpend aangepast. Alle vervoerders rijden nu volgens een vakantie- of zondagsdienstregeling of rijden volgens een speciale basisdienstregeling. Ook de komende dagen zal in een aantal regio’s de dienstregeling verder ingrijpend aangepast worden.

Het OV blijft rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Ga dus niet met het OV als dit niet strikt noodzakelijk is! Ga goed voorbereid op pad en plan je reis kort voor vertrek voor het meest actuele advies. Houd voldoende afstand van elkaar (minimaal 1,5 meter) en geef elkaar de ruimte bij het in- en uitstappen.

Lees verder in dit bericht voor alle bijzonderheden per OV-bedrijf.

Update: 27 maart 2020 - 9:00 uur

Bijzonderheden per OV-bedrijf

Arriva

Vanwege het coronavirus heeft het RIVM diverse maatregelen getroffen. Als gevolg hiervan ziet Arriva zich genoodzaakt, tot nadere berichtgeving, een aantal aanpassingen door te voeren in de dienstregeling. Deze is in bijna alle regio's te vergelijken met een vakantie- of zondagsdienstregeling met in enkele gevallen extra ochtendritten zoals op werkdagen.

Reis je met de bus? Dan verzoeken we je om achter in te stappen. De deur aan de voorzijde blijft gesloten. Met posters op de deur verwijzen we je naar de achterkant.

Je kunt geen kaartje meer kopen in de bus op dit moment.

Bekijk hieronder de aangepaste tijden:

Breng

In de regio Arnhem en Nijmegen rijden de bussen van Breng een aangepaste dienstregeling. Deze is vergelijkbaar met de dienstregeling zoals deze tijdens de vakantieperiodes geldig is.

Een aanvulling hierop is dat de buurtbussen niet meer rijden en lijn 10 niet verder rijdt dan 'Het Dorp'. Ook de nachtbussen zullen voorlopig niet meer rijden.

Connexxion (incl. Valleilijn)

De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het Openbaar Vervoer. Daarnaast leidt de huidige situatie tot minder inzetbaar personeel. Daarom geldt er een aangepaste dienstregeling. Connexxion probeert reizigers zo goed mogelijk van dienst te blijven. Plan je reis vlak voor vertrek voor een actueel reisadvies.

EBS

Er geldt een aangepaste dienstregeling voor de regio's Haaglanden enVoorne-Putten en Rozenburg. Deze komt overeen met de dienstregeling in de schoolvakanties. Daarnaast rijden de buurtbussen voorlopig niet. Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties!

EBS rijdt vanaf 26 maart een basisdienstregeling in Waterland. De veranderingen in de dienstregeling in Waterland komen neer op een ‘zondagdienstregeling plus’. Dit betekent een dienstregeling conform de zondagsregeling. Om tegemoet te komen aan reizigers die op tijd op hun werk moeten zijn, begint deze dienstregeling wel eerder dan een normale zondagdienst. Er zijn daarnaast extra ritten in de spits.

GVB

Bij GVB rijden ze nu volgens de zomerdienstregeling. Helaas is niet uitgesloten dat er vanaf dat moment nog meer ritten komen te vervallen. Zodra hier meer over bekend is, zal dit door GVB worden gemeld via onderstaande link.

Hermes

Hermes probeert reizigers in de regio Eindhoven zo goed mogelijk van dienst te blijven. Daarom geldt er een aangepaste dienstregeling. Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner voor de actuele dienstregeling.

De chauffeur verkoopt tijdelijk geen kaartjes, koop nu vooraf je kaartje.

HTM - Den Haag

Bij HTM is een aangepaste dienstregeling van toepassing. Deze wijziging is er op gericht om te zorgen dat reizigers op de tram of bus kunnen blijven rekenen. Daarnaast verwacht HTM minder reizigers en blijft er door deze maatregel voldoende personeel beschikbaar.

De trambestuurders openen de deuren van hun voertuigen automatisch, zodat er niet op de knoppen gedrukt hoeft te worden. Dit kan enkele seconden duren.

Keolis - AllGo, Blauwnet, Syntus en Twents

Keolis heeft de dienstregeling aangepast en is ten minste geldig tot 4 april 2020. Houd rekening met gewijzigde vertrektijden en lagere frequenties. Plan je reis (liefst maximaal 1 uur) van tevoren. Bekijk via onderstaande link alle wijzigingen die per regio gelden.

Nederlandse Spoorwegen

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Er geldt een speciale basisdienstregeling:

 • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur
 • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo
 • Op enkele belangrijke noord-zuid en oost-west-verbindingen rijden Intercity's: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht
 • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen
 • De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet
 • Nachttreinen rijden niet
 • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Ga niet met de trein als dit niet strikt noodzakelijk is! Houd rekening met langere reis- en overstaptijden. Ga goed voorbereid op reis en plan voor vertrek je reis in de reisplanner. Deze is voorlopig één dag van tevoren bijgewerkt.

QBuzz - Drechtsteden - Molenlanden - Gorinchem

Het drastisch verminderde aantal reizigers gecombineerd met het stijgende aantal ziekmeldingen onder OV-personeel leidt ertoe dat Qbuzz met eenaangepaste dienstregeling rijdt. Met deze nieuwe dienstregeling is er voldoende capaciteit om reizigers naar hun bestemming te brengen, terwijl er ook voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden. Zo zorgt Qbuzz ervoor om reizigers zo goed mogelijk van dienst te blijven en samen er alles aan doen om Nederland draaiende te houden.

QBuzz - Groningen en Drenthe

In Groningen en Drenthe rijdt Qbuzz volgens de zaterdag dienstregeling. Dit duurt in ieder geval tot maandag 6 april a.s. Er worden pendelbussen ingezet naar alle (streek) ziekenhuizen. Hierover volgt op een later moment meer informatie.

De buurtbussen in deze regio rijden niet meer. Kijk voor het volledige overzicht op;

Rederij Doeksen

Rederij Doeksen vaart een beperkte basisdienstregeling van twee retourafvaarten per dag. Door de coronacrisis is de vervoersvraag van en naar de eilanden Vlieland en Terschelling met ca. 85% (oplopend) teruggelopen. Door het varen van een beperkte basisdienstregeling kan de belangrijke verbinding met de beide Waddeneilanden, hetzij minimaal, toch gegarandeerd blijven. De maatregel is in elk geval van kracht tot 6 april a.s., maar kan worden verlengd als de actualiteit daarom vraagt.

RET - Rotterdam

De RET heeft de dienstregeling teruggebracht naar 50 tot 60 procent van de gebruikelijke capaciteit. Bussen, trams en metro’s rijden dan minder vaak. Metrovoertuigen blijven op volle lengte, zodat reizigers afstand kunnen houden. De maatregelen gelden in elk geval tot en met zondag 5 april.

Metro- en trambestuurders openen de deuren van hun voertuigen automatisch, zodat er niet op de knoppen gedrukt hoeft te worden. Dit kan enkele seconden duren.

TESO Den helder - Texel

Als gevolg van het coronavirus (COVID-19) is de vervoersvraag van en naar Texel drastisch ‎gedaald en er wordt geadviseerd om alleen nog te reizen indien dat strikt noodzakelijk is. Om die reden zal TESO met ingang van zaterdag 28 maart 2020 éénmaal per twee uur een afvaart uitvoeren vanaf iedere veerhaven. Dat met uitzondering van de ochtend tussen 06:00 en 09:00 en ’s avond vanaf 20:00, dan is er ieder uur een afvaart.

 • Alle inzittenden van voertuigen moeten tijdens de overtocht in hun voertuig blijven.
 • Passagiers die te voet of met de fiets aan boord komen dienen de reeds van kracht zijnde algemene, landelijke hygiëne richtlijnen te volgen en zich te verspreiden in de salon, of gebruik te maken van de banken buiten als het weer dat toelaat.
 • Medewerkers van TESO nemen geen contant geld meer aan. Schaf vooraf uw bootticket aan via de website van TESO.

U-OV - Utrecht

U-OV rijdt met een aangepaste dienstregeling . Met deze nieuwe dienstregeling is er voldoende capaciteit om reizigers naar hun bestemming te brengen, terwijl er ook voldoende afstand van elkaar kan worden gehouden. Zo zorgt U-OV ervoor om reizigers zo goed mogelijk van dienst te blijven en samen er alles aan doen om Nederland draaiende te houden.

Wagenborg - Ameland en Schiermonnikoog

Tot 1 juni 2020 vaart Wagenborg volgens een basisdienstregeling. Dit houdt in dat er minder vaak van en naar Ameland en Schiermonnikoog gevaren wordt. Met deze maatregel houden we de eilanden goed bereikbaar. Alle afvaarten van de sneldiensten van en naar beide eilanden zijn uit de vaart genomen. Deze maatregel wordt genomen, omdat de vervoersvraag van en naar de eilanden de afgelopen dagen sterk verminderd is

Waterbus

Vanwege het coronavirus heeft het RIVM diverse maatregelen getroffen. Als gevolg hiervan ziet Waterbus zich genoodzaakt een aantal aanpassingen door te voeren in de dienstverlening en dienstregeling.

Waterbus lijn 18 vaart op maandag t/m vrijdag volgens de vakantiedienstregeling. De vertrektijd vanaf Rotterdam Heijplaat RDM is dan de ..:50. De laatste afvaart is dagelijks om 17:50 uur.

Waterbus lijn 181 en spitsdienst lijn 201varen niet meer. Het gaat hier oa. om de route Rotterdam Heijplaat RDM <> Schiedam Maasboulevard.

Waterbus lijn 20 vaart een dienstregeling van 1 x per uur.

Algemene maatregelen

OV-NL

De OV-bedrijven trekken samen met de branchevereniging OV-NL op. Als het gaat om maatregelen wordt de lijn van de overheid en het RIVM gevolgd. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Lees hier meer over op de website van OV-NL.

Voor kwetsbare mensen (zoals ouderen en zieken) wordt afgeraden om nog met het openbaar vervoer te reizen.

Advies

Op dit moment adviseert het RIVM om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven. Dit betekent:

 • was je handen regelmatig
 • hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • gebruik papieren zakdoekjes
 • geen handen schudden

Met de bus? Achter instappen!

Reis je met de bus? Dan vragen we je om bij de achterdeur in te stappen en in te checken. Hierdoor wordt het aantal contactmomenten vermindert tussen reizigers en buschauffeurs. Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoerbewijs op zak hebt. Reis daarom zoveel mogelijk met de OV-chipkaart.

Kaartcontrole

Om zoveel mogelijk hand-hand contact te voorkomen zal tijdens controles aan reizigers gevraagd worden om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro’s en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.

Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Betalen

Daarnaast vragen de gezamenlijke OV-bedrijven aan reizigers om zoveel mogelijk met de pin te betalen voor hun vervoersbewijs, aan balies of in de winkels. Natuurlijk kan je, als het niet anders kan, met contant geld betalen. In dat geval wordt gevraagd om het geld op de toonbank neer te leggen. Ook wisselgeld zal op de toonbank worden gelegd door de medewerker. We vragen alle reizigers om hun medewerking en begrip hiervoor.

100 personen maatregel geldt niet voor OV

Een van de maatregelen vanuit de overheid is dat er niet meer dan 100 personen tegelijk op één plek mogen zijn. Deze maatregel is van toepassing op evenementen/ bijeenkomsten en geldt niet voor het OV. 

9292 reist met je mee

 

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over het OV via Facebook en Instagram. Je kunt een vraag stellen via Twitter, FB Messenger of bellen met 0900-9292 (€0,90 /min. max. €18)